het internetportaal voor de bouwsector
BouwDocu

Zoek

Search
Printable version Aan favorieten toevoegen Doorsturen naar vriend of collega Bookmark and Share

Transformatie voormalig hoofdkantoor Philips

 

Lange tijd vormde het oude hoofdkantoor van Philips Lighting, omringd door afgesloten parkeerterreinen en losstaande gebouwen, een afgesloten enclave in Eindhoven. Sinds de transformatie is het gebouw opnieuw tot leven gekomen. Het kantoor biedt plek aan meer dan 600 lofts en appartementen, die met hun grote glazen puien baden in het daglicht.

Christopher Ho, architectenbureau diederendirrix: “Bij de start van het project hebben we het pand onder de loep genomen en beoordeeld hoe de transformatie zou gaan verlopen. Het casco bleek nog in hele goed staat, maar we besloten al snel dat we de betonnen borstwering en de pui wilden verwijderen. We wilden de lofts zoveel mogelijk daglicht geven, dus hebben de gevel geheel geopend. De lofts hebben nu glazen puien van 3,30 meter breed en 4 meter hoog. In de plint bevinden zich een supermarkt en verschillende horeca.  Op het dak, waar voorheen de technische ruimten zaten, hebben we de kans gehad om nog 49 penthouses te realiseren.”

Kleinschalig wonen met kwaliteit

“Om buiten nog meer naar binnen te halen in de lofts hebben we verticale schuiframen toegepast. De puien zijn verdeeld in 3 horizontale delen, waarbij je met één druk op de knop het middelste gedeelte naar beneden kunt schuiven. Het biedt optimaal wooncomfort op een klein oppervlak en het brengt ook dynamiek in de gevel. Je ziet overdag beweging in de lofts en ’s avonds licht vanuit de lofts schijnen.” Bas Bessems, AGC Glass: “Voor deze constructie van de pui was het belangrijk om thermische breuk van het glas te voorkomen. Als de ruiten voor elkaar langsschuiven, ontstaan er grote temperatuurverschillen in de ruit, waardoor deze kan breken. Om dit te voorkomen, zijn er uitgebreide thermische analyses uitgevoerd met onder andere F.E.M. programmatuur (Finite Element Method). Uiteindelijk hebben we de constructie zo aan kunnen passen dat er voldoende ventilatie ontstond, zodat we met afscherpen en keuze voor helder glas het risico op thermische breuk konden minimaliseren.”

Afbeelding: fotograaf Arthur Bagen
Afbeelding: fotograaf Arthur Bagen

Toegepast glas

In de gevel: 9.968 m2 Stopray Vision-60 en 180 m2 Stopray Vision-60 met brandwerend glas Pyropane 151-70, Pyropane 211-44 en Pyrobelite 9EG
Binnenbeglazing: 122 m2 brandwerend glas Pyrobelite 10

Betrokkenen

Opdrachtgever: Foolen & Reijs Vastgoed, Eindhoven
Ontwerp: architectenbureau diederendirrix, Eindhoven
Gevelbouwer: Wijmoco B.V., Huissen

Fotograaf: Arthur Bagen

URL:
https://www.agcnederland.nl/projecten/philips-lighting/

Vraag informatie aan van AGC Flat Glass Nederland
 
Om meer informatie aan te vragen van AGC Flat Glass Nederland kunt u het formulier hieronder gebruiken.
 
*Naam:    
*Email:    
Bedrijf:    
*Type:    
Tel.:    
*Adres:    
*Vraag:    
    (* = Verplicht veld) 
Voeg mij toe aan de verzendlijst voor de gratis 2-maandelijkse BouwDocu nieuwsbrief.  
     


Zie voor alternatieve termen en overige relevante zoekbegrippen de volgende voorbeelden:

C422 - Dragende beglazing
D13 - Ramen
R313 - Bouwen
R47 - Wonen